Witajcie, Kolejne a zarazem ostatnie już kosmetyki, które posiadam od ORIFLAME są to maseczki do twarzy z linii Love Nature w saszetkach. Pierwszą z nich jest maseczka oczyszczająca z łopianem z przeznaczeniem dla skóry tłustej, natomiast druga, to maseczka kojąca z owsem dla skóry suchej. Zapraszam do dalszego czytania aby poznać ich działanie bliżej. Od producenta: Maseczka oczyszczająca: Oczyszczająca, przywracająca równowagę maseczka z łopianem. Nawilżający ekstrakt z łopianu jest bogaty w garbniki, które doskonale oczyszczają skórę. Odpowiednia do cery tłustej. Testowana dermatologicznie. Nakładaj na oczyszczoną skórę twarzy, równomiernie rozprowadzając maseczkę, omijając okolice oczu i usta. Pozostaw na 10 minut. Spłucz letnią wodą. Osusz skórę miękkim ręcznikiem. Maseczka kojąca: K ojąca, odżywcza maseczka z naturalnym owsem. Ekstrakt z owsa jest bogaty w witaminy z grupy B, które sprawiają, że cera jest m...
Jakiś czas temu pisałam o oleju jako produkt kosmetyczny. Dziś przyszła kolej na niego jako produkt kulinarny. Chyba się nie pogniewacie na mnie, jeśli zamieszczę tutaj recenzje jako produkt kulinarny? Nie zamierzam go zmieniać w blog kulinarny, bo to kosmetyki są moją pasją, które uwielbiam. A więc, olej ma również wiele zastosowań także w kuchni. Można go używać do smarowanie pieczywa ( nie używałam go w ten sposób, nie wyobrażam go sobie na kanapce ), pieczenia, również dobrze spisuje się jako olej do smażenia. Znalazłam na internecie fajniutki przepis na kurczaka z sałaką z rukoli. Postanowiłam go zrobić.
Składniki:
- jedną pierś z kurczaka
- 1,5 garści rukoli
- około 6 mały pomidorków ( cherry)
- mała cebulka
- 1 łyżeczka oleju kokosowego - do kurczaka
- 1 łyżeczka oliwy - do sałatki
- przyprawy : pieprz cayenne, szczypta soli morskiej, świeżo mielony pieprz , czosnek granulowany, bazylia oraz ziła prowansalskie.
Pierś delikatnie rozbić tłuczkiem aby było płaskie i lepiej się smażyło. Następnie obtaczamy pierś w przyprawach wyżej wymienionych i wkładamy do lodówki aby przeszło smakiem przypraw. Tak na około 30 min. Po upływie tego czasu, rozgrzewamy patelnie z łyżką oleju kokosowego do smażeniu kurczaka.
Kurczak wysmażony około 10 min na pełnym ogniu tak by nie był w środku surowy. Olej po rozgrzaniu robi się przezroczysty.
Zależy od grubości piersi. Gdy pierś będzie gotowa przedkładamy ją na talerz. Na pozostałym oleju podsmażamy cebulkę, którą podamy w formie delikatne zasmażonej do kurczaka. Jeśli oleju będzie mało dodajemy tak aby cebulka się zasmażyć. Sałatka jest prosta i szybka w wykonaniu. wystarczy połączyć składniki: umyta rukolę i pomidorki z łyżką oliwy. Do smaku można pokropić kilkoma kroplami cytryny. Sałatka nie wymaga więcej przypraw, gdyż smak rukoli jest intensywny.
Mój efekt końcowy krzątania się w kuchni ;) To fajny sposób na szybki, lekki i sycący obiad. Jeśli lubi ktoś delikatnie ostre potrawy to polecam.
Składniki:
- jedną pierś z kurczaka
- 1,5 garści rukoli
- około 6 mały pomidorków ( cherry)
- mała cebulka
- 1 łyżeczka oleju kokosowego - do kurczaka
- 1 łyżeczka oliwy - do sałatki
- przyprawy : pieprz cayenne, szczypta soli morskiej, świeżo mielony pieprz , czosnek granulowany, bazylia oraz ziła prowansalskie.
Pierś delikatnie rozbić tłuczkiem aby było płaskie i lepiej się smażyło. Następnie obtaczamy pierś w przyprawach wyżej wymienionych i wkładamy do lodówki aby przeszło smakiem przypraw. Tak na około 30 min. Po upływie tego czasu, rozgrzewamy patelnie z łyżką oleju kokosowego do smażeniu kurczaka.
Kurczak wysmażony około 10 min na pełnym ogniu tak by nie był w środku surowy. Olej po rozgrzaniu robi się przezroczysty.
Zależy od grubości piersi. Gdy pierś będzie gotowa przedkładamy ją na talerz. Na pozostałym oleju podsmażamy cebulkę, którą podamy w formie delikatne zasmażonej do kurczaka. Jeśli oleju będzie mało dodajemy tak aby cebulka się zasmażyć. Sałatka jest prosta i szybka w wykonaniu. wystarczy połączyć składniki: umyta rukolę i pomidorki z łyżką oliwy. Do smaku można pokropić kilkoma kroplami cytryny. Sałatka nie wymaga więcej przypraw, gdyż smak rukoli jest intensywny.
Mój efekt końcowy krzątania się w kuchni ;) To fajny sposób na szybki, lekki i sycący obiad. Jeśli lubi ktoś delikatnie ostre potrawy to polecam.
Kurczak po usmażeniu na oleju kokosowym
Podsumowując, olej fajnie spisuje się w kuchni. Idealny do smażenia w wysokiej temperaturze, nie pali się ja inne zwykłe oleje które większość z nas stosuje, nie jełczeje, a dzięki swoim właściwościom smakowym oraz aromacie nadaje potrawom orientalny charakter. Praktycznie nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia, że jest bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach, a do tego jest o wiele zdrowszy od niektórych , bardziej popularnych olejów. Olej kokosowy jest z pierwszego tłoczenia, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze. Produkt pomaga wzmocnić odporność organizmu, wykazuje silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne i tak mogłabym pisać w nieskończoność. Czyli jednym słowem olej ma wiele zastosowań w wielu dziedzinach.
Mój kurczak nie był suchy po upieczeniu jak bywa zazwyczaj. Nadał kurczakowi fajny taki inny smak niż smażony na zwykłym oleju. Mięso smażone na zwykłym oleju jest tłuste, czasem odbieram nam to apetyty. A tu widać, że kurczak nie jest nasiąknięty tłuszczem. Cały jego smak został w nim w środku. Choć smak kokosu nie czułam w kurczaku ale może to i dobrze. Zamierzam go użyć do racuszków bananowych.
Mój kurczak nie był suchy po upieczeniu jak bywa zazwyczaj. Nadał kurczakowi fajny taki inny smak niż smażony na zwykłym oleju. Mięso smażone na zwykłym oleju jest tłuste, czasem odbieram nam to apetyty. A tu widać, że kurczak nie jest nasiąknięty tłuszczem. Cały jego smak został w nim w środku. Choć smak kokosu nie czułam w kurczaku ale może to i dobrze. Zamierzam go użyć do racuszków bananowych.
Dziękuję firmie BIOOIL za możliwość przetestowanie oleju kokosowego.
Dostępne są w różnych rozmiarach oraz inne warianty olejów tłoczonych na zimno i tłoczonych na zimno BIO.
Tutaj można zakupić olej.
>> STRONA SKLEPU<<
Dostępne są w różnych rozmiarach oraz inne warianty olejów tłoczonych na zimno i tłoczonych na zimno BIO.
Tutaj można zakupić olej.
>> STRONA SKLEPU<<
Bardzo zdrowo wygląda to danie.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to danie :)
OdpowiedzUsuńZawsze ciekawił mnie fakt smażenia na oleju kokosowym, czy potrawy nie mają zapachu kokosa i smaku słodkiego ?
Zdecydowanie nie :)
UsuńDobrze to słyszeć, także jak skończę swój olej z awokado to zainwestuję w olej kokosowy :)
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńZachecajaco to wszystko wygląda. Fajne jest to że oprócz walorow kosmetycznych , mozna go uzywac takze w kuchni :)
OdpowiedzUsuńmoże wypróbuje :) ja na razie dodałam oleju kokosowego do wypieków :P
OdpowiedzUsuńTeż go wypróbuje w ten sposób :)
UsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMuszę go kiedyś w końcu wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;)
UsuńPrzepis bardzo fajny sama pewnie go przetestuje. Jednak do oleju kokosowego raczej sie nie przekonam nie lubie takich spraw w kuchni. Efekt koncowy wyglada bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńale super! wypróbowałabym :)
OdpowiedzUsuńHahaha, mi olej kokosowy kojarzy się już tylko z olejem do włosów!:D
OdpowiedzUsuńPierwszy raz o tym słyszę :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie i do obserwacji :) -->http://veneaa.blogspot.com/
Jak miałam olej kokosowy to właśnie zużywałam go do smażenia. Wszystko było dużo smaczniejsze niż na zwykłym oleju :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńobserwuję, liczę na rewanż :)
http://rosewithcherry.blogspot.com/
Smacznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńhttp://natusia-natusiaa.blogspot.com/
gratuluje wygrania u mnie lakieru do paznokci w konkursie numer 1 :)
OdpowiedzUsuńwięcej na http://paullista.blogspot.com oraz na Twoim e-mailu gkuca@poczta.onet.pl
pozdrawiam!:*
aż zrobiłam się głodna :P
OdpowiedzUsuńja czesto uzywam oleju kokosowego, uwazam ze ma oryginalny smak, preferuje ten zoleofarmu, do tego lubie tez lniany i z orzecha wloskiego
OdpowiedzUsuń